anneliomaishoitaja

Kaveria ei jätetä?

  • Moottoripyörä onnettomuuden jälkeen pellolla.
    Moottoripyörä onnettomuuden jälkeen pellolla.
  • Osat olivat sinkoutuneet ympäriinsä, moottoripyörä oli ajokelvoton.
    Osat olivat sinkoutuneet ympäriinsä, moottoripyörä oli ajokelvoton.

Kirjoitin oheisen kiitoskirjeen julkaistavaksi paikalliseen Uusimaa -lehteen Sana on vapaa -palstalle ja pääsin toivomaani tavoitteeseen, lähettämäni kiitokset menivät perille auttajalle. Paljon kysymyksiä on edelleen vastauksia vailla.

 

Kiitos, kun autoitte lastamme hädässä

 

Kiitos pelastuslaitokselle, että menitte paikalle, kiitos poliisille nopeasta toiminnasta, kiitos linja-auton kuljettajalle, kun et poistunut paikalta, mutta ennen kaikkea kiitos tuntemattomalle ohikulkijalle, joka oikeasti autoit lastamme hädän hetkellä.

Poikani loukkaantui moottoripyöräonnettomuudessa perjantaina 17.6. väistäessään omalla kaistallaan vastaan tullutta linja-autoa. Linja-auto oikaisi mutkassa ja pojalleni ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tehdä nopea väistöliike, sillä seurauksella, että hän menetti ajoneuvonsa hallinnan, ajoi kiveä päin ja paiskautui ojaan kierien useita kertoja ympäri, jääden maahan makaamaan epävarmana pystyykö enää edes liikkumaan.

Onneksi vakavan ajovirheen tehnyt linja-autonkuljettaja ei kuitenkaan poistunut onnettomuuspaikalta ja ohikulkija hälytti ambulanssin paikalle.

Pojan moottoripyörä meni palasiksi, osat olivat sinkoutuneet ympäri maastoa. Vaatteet repeytyivät, housut ylhäältä alas asti, toinen kenkäkin katosi ilmalennon aikana. Ambulanssi henkilökunta tarkasti nuoren, tarkkaili jonkin aikaa ja antoi toimintaohjeet, jonka jälkeen jätti hänet poliisin hoiviin. Poliisi sakotti poikaani, löi lapun kouraan ja sanoi, tää oli sitten meidän osalta tässä ja poistui paikalta, jättäen nuoren yksinään tapahtumapaikalle.

Poikamme jäi kovista kivuista kärsien, yksin ja avuttomana ojaan seisomaan repaleisissa vaatteissa, vain toinen kenkä jalassa, moottoripyörä maastossa kappaleiksi hajonneena. Tässä kohtaa poliisin olisi viimeistään pitänyt ymmärtää, että omasta ilmoituksestaan huolimatta, pojalla ei ollut minkäänlaisia realistisia mahdollisuuksia jatkaa matkaansa kotiin, vaikka hän kuinka olisi tahtonut ja oli niin sairaankuljettajallekin ilmoittanut.

Miksi poliisi tai pelastuslaitos ei voinut ottaa välittömästi yhteyttä kotiin vanhempiin, vaan jättivät kovia iskuja ympäri kehoa saaneen, onnettomuudesta järkyttyneen pojan aivan yksinään ihmettelemään? Useista kyselyistä huolimatta, ei poikamme osannut kertoa sijaintiaan meille vanhemmille, joten pyysin häntä antamaan puhelimen ensiksi ambulanssin kuljettajalle. Säikähdin kun hän kertoi, että ambulanssi on poistunut ja käskin antamaan puhelimen poliisille, jotta olisimme saaneet tarkan sijainnin ja voineet auttaa hänet kotiin, mutta selvisi, että poliisikaan ei ollut enää paikalla.  Paikalle oli sen sijaan sattunut lähistöllä liikkunut, tuntemattomaksi jäänyt sairaanhoitaja yhdessä miehensä kanssa. He auttoivat lapsemme ja moottoripyörän palaset kotiin. Kehotin poikaa ottamaan yhteystiedot ylös avuliailta ohikulkijoilta, mutta joko järkytyksestä tai kovasta tärähdyksestä johtuen, ei hän tietenkään sitä muistanut tehdä.

Olen hyvin pettynyt, että alaikäinen lapsi jätetään yksin oman onnensa nojaan vakavan liikenneonnettomuuden jälkeen. Pojalla ei ollut mitään mahdollisuutta päästä kotiin omin avuin ja tarkkaa sijaintiaan hän ei osannut puhelimessa vanhemmille kertoa.

Oliko pelastushenkilöstön ihan mahdotonta ilmoittaa asiasta kotiin, kertoa tarkka tapahtuma paikka tai mikä olisi ollut vähintäänkin asiallista, toimittaa hänet sairaalaan tarkkailtavaksi? Minusta kyseessä on onnettomuuden uhrin heitteille jättö. Ymmärrän kyllä että poliisilla ja ambulanssi henkilöstöllä on kiire, mutta niin kiire ei voi olla, että loukkaantunut nuori jätetään yksin sakkolappu kourassa pellolle ja poistutaan paikalta.

 

Anneli Mäkinen

Hamari

 

 

Poliisi on ilmaissut kantansa Uusimaan tiedusteltua asiaa. Pelastuslaitos on vastannut myös tekemääni kyselyyn. Silti edelleen mieltäni kalvaa, miksi soitto kotiin oli niin ylivoimaista? Kyseessä on alaikäinen nuori ja vanhemmille olisi pitänyt ilmoittaa välittömästi liikenneonnettomuudesta, jotta olisimme voineet reagoida tilanteeseen. Mitä jos poikamme olisi saanut aivoverenvuodon tai sisäisen verenvuodon ja tuupertunut yksinään pellolle? Miksi poliisi suuttui kun poikamme pyysi tarkastamaan linja-auton ajopiirturin? Miksei kukaan tarkastanut moottoripyörän kuntoa onnettomuuden jälkeen? Entä minkälaisen jäljen huono kohtelu ja välinpitämättömyys jättää kasvavaan nuoreen? Meillä kotona on aina opetettu, kaveria ei jätetä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Voi kauhea. Onni onnettomuudessa, että poikasi selvisi kuitenkin hengissä ja pahemmitta vammoitta.

Mä en voi ymmärtää miten nuoria ihmisiä kohdellaan noin. Shokkitilassahan poikasi varmaan oli kun sanoi pääsevänsä itse jatkamaan matkaa, luulisi että edes terveydenhoitohenkilökunta tunnistaisi tuon onnettomuuden jälkeisen tilan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kiinnostava ja myötätuntoa herättävä juttu, joka viranomaisraportissa näyttää varmasti erilaiselta kuin nuoren motoristin äidin kertomana.

Näin ulkopuolisena huomaan toivovani, että tieltäsuistunut teini ensinnäkään ei saanut tärskystä pysyviä vammoja, ja toiseksi ottaa opikseen esimerkiksi ajovarusteiden suhteen. Oikeat prätkäkamat eivät repeile pellolla rullatessa. Luulisi bussikuskinkin tästedes keskittyvän kaarreajoon paremmin!

Käyttäjän anneliomaishoitaja kuva
Anneli Mäkinen

Pelastavina tekijöinä oli hyvä kypärä ja ajotakin selkäpanssari. lisäksi tilannetta auttoi nopeat refleksit ja hyvä fyysinen kunto. Housut repeytyivät ilmeisesti kiveen. Paljon oli onnea matkassa.

Irja Röntynen

Kiitos kirjoituksestasi Anneliomaishoitaja!
Tuntuu uskomattomalta tuo toiminta viranomaisten taholta.
Onneksi en asu Pääkaupunkiseudulla!
Kiitoksia ja jaksamista koko perheelle.

Entä se sakkolappu? Sehän oli aiheeton!

Käyttäjän MaaritLiljendahl kuva
Maarit Liljendahl

Millä perusteella poliisi sakotti poikaa, kun kerran bussi oli väärällä kaistalla?

Käyttäjän anneliomaishoitaja kuva
Anneli Mäkinen

Rangaistusvaatimusilmoitus eli sakko tuli nuorena henkilönä turvallisen ajonopeuden käyttämättä jättämisestä.

Tie oli pojalle tuttu, ylinopeutta ei ollut, hän oli hiljentänyt vauhtia kurviin. Ei ole olemassa sopivaa ajonopeutta silloin, kun toinen tulee vastaan väärää kaistaa pitkin. Rangaistusvaatimus on kiistetty ja siltä osin asian käsittely on kesken.

Seppo Hildén

Aivan käsittämätöntä.

Siis sairaankuljetushenkilökunnan ja poliisien toiminta. Onneksi saavat tästä teostaan edes julkisen häpeän rangaistukseksi.

Ja poikasi sai sakot vielä toisen tekemästä liikennevirheesta. Tämä tosin ei ole käsittämätöntä poliisien toiminnassa.

Käyttäjän anneliomaishoitaja kuva
Anneli Mäkinen

Matka jatkuu ja oikeutta etsitään. Löytyykö sitä?

Käyttäjän TaryaKorhonen kuva
Tarya Korhonen

Tuntuu kuin viranomaisten avuliaisuus tällaisissa tapauksessa jää unholaan kokonaan. Annahan olla jos kyseessä olisi ollut vain englantia puhuva ihminen :(

Toimituksen poiminnat